Blogging με Επώνυμο, Γνώσεις, Trivia και άλλα ενδιαφέροντα

Σάββατο 05.11.2011

 

 

Από τον Δρα. Θεμιστοκλή Χρόνη

 

 

05-02-2012: Πιθανώς η πιο όμορφη εικόνα του κόσμου

 

05-02-2012 World of Change: Shrinking Aral Sea

05-02-2012Η Αιολόσφαιρα

 

05-02-2012 Νέο νησί "γεννήθηκε" στην Ερυθρά Θάλασσα

 

 

7-01-2012 Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των 990 mb πίεσης, τότε θα δούμε αρκετά έντονα φαινόμενα την ημέρα των Φώτων...

 

22-12-2011: Με βάση δεδομένων ανα την Ελλάδα (στοιχεία που επεξεργάστικα απο Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και λοιπά), κατά την διάρκεια της 21-12-2011 έβρεξε περίπου κατά μέσο όρο όσο περίπου το 1/15 της συνολικής βροχόπτωσης όλο το χρόνο...

 

21-12-2011: Ένα ενδθαφέρον στοιχείο από την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα: Μετρήστε πόσοι ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ δημιουργήθηκαν λόγω της γενικευμένης αστάθειας σε όλη τη Ευρώπη (κόκκινο χρώμα)

 

 

 

 

11-11-2011: Επίσης ένα ακραίο φαινόμενο ανέμων στις Ηνωμενένες Πολιτείες. Συμπεριλαμβάνεται και η επιστημονική εξήγηση, για όσους θα ήθελαν να εμβαθύνουν.

 

10-11-2011: Το σκηνικό πάνω από την Αγγλία έχει γίνει ακόμη πιο ζόρικο, με πολύ χαμηλές πιέσεις, πολύ δυνατούς ανέμους και βροχές.Ο χάρτης δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου της Αγγλίας δδείχνει πυκνές καμπύλες. Αυτό σημαίνει οτι αναμένονται ισχυροί άνεμοι και όντως η MetOffice έχει δώσει δελτίο θυελλωδών ανέμων http://www.metoffice.gov.uk/weather/marine/inshore_forecast.html#All

 

 

 

 

04-12-2011: έρχεται καιρός βαρβάτος και stay tuned για φοβερές εικόνες απο δορυφόρους

 

29-11-2011: Ένα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ video απο το BBC (στα Αγγλικά). Παρουσιάζει μια υποθαλάσσια δίνη η οποία παγώνει ότι βρει στο πέρασμά της. http://www.bbc.co.uk/nature/15835017

Μπορεί να έχουμε φτάσει στα άκρα του Ηλιακού μας συστήματος αλλά ο πλανήτης Γη συνεχίζει να μας εκπλήσσει.

 

23-11-2011: Ένας από τους πιο ανόμβριους Νοέμβρηδες ever...Που τα φθνινοπωρινά πρωτοβρόχια
 

 

19-11-2011:Sorry αν σας κράτησα σε αγωνία...όπως φαίνεται τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη 22-11, δεν θα μας επηρεάσει το χαμηλό που ήταν καθ’οδόν. Έμεινε δυτικά μας και χτυπάει ανελέητα τον Κόλπο του Λέοντα που βλέπει νοτιάδες μετά από αρκετό καιρό...Επισυνάπτω το video. Το έντονο πορτοκαλί χρώμα σημαίνει καταιγίδα. Παρατηρήστε πως “φουντώνει” πάνω τον Κόλπο του Λέοντα και πως η αστάθεια που κατευθύνονταν προς εμάς μας αφήνει νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης.
 

 

18-11-2011: Πριν βιαστείτε να ρωτήσετε που είναι τα χιόνια, έχω να σας πω τα εξής: υψηλές πιέσεις πάνω σχεδόν από όλη την κεντρική Ευρώπη μας δίνουν ελεγχόμενες (προς ψυχρές) για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς της βροχής τις στάλες. Αλλά ου προτρέξουμε. Η γνωστή-άγνωστη “ύφεση” ή βαρομετρικό χαμηλό ή γνωστό στην καθομιλουμένη ως απλά “κακοκαιρία” μας έρχεται την προσεχή εβδομάδα, από την νότιο-δυτική Μεσόγειο, από μια συνηθισμένη τοποθεσία, την οροσειρά του Άτλαντα. Πιθανώς, αν το χαμηλό καταφέρει να φτάσει ως εδώ (αν δηλαδή οι υψηλές πιέσεις δεν υποχωρήσουν, τότε το χαμηλό δεν θα καταφέρει να έρθει στην περιοχή μας) τότε θα έχουμε βροχές από Τετάρτη 23-11. Το χαμηλό αυτό δύναται να φέρει και κάτι άλλο αφρικάνικο...Σκόνη (όπως μας δείχνουν τα μοντέλα του Ποσειδώνα) 

 

13-11-2011: Ο δορυφόρος METOP με τον μικρο-κυματικό αισθητήρα ASCAT (Advanced Scatterometer) κατέγραψε το "ανεμοδαρμένο" Αιγαίο. Χαρακτηρηστικά το "9-αρι" Beaufort (μπροφόρ) μεταξύ Πελοποννήσου-Κρήτης ενω ένα "κλικ" πιο βόρεια μπουνάτσες....Τα αξιοπερίεργα των Ελληνικών θαλασσών! Η εικόνα είναι μια ευγενική προσφορά του http://manati.orbit.nesdis.noaa.gov/datasets/ASCATData.php

 

 

 

 

12-11-2011: Κύμα ύψους 5 μέτρων κατέγραψε το buoy του Ποσειδώνα-ΕΛΚΕΘΕ στη Μύκονο στις 9 το πρωι...(http://poseidon.hcmr.gr/onlinedata.php)

 

 

11-11-2011: Αναμένονται ακυρώσεις απόπλου για Σάββατο-Κυριακή οπότε μην κανονίζετε τίποτα θαλάσσιες εκδρομές...

 

09-11-2011: Τις προηγούμενες 3-4 ημέρες, χαλαζι και βροχές που φτάνουν τα 500 χιλιοστά στην βόρεια Ιταλία, προκαλούν καταστροφικές πλημμύρες, από τις χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας. Για περισσότερα επισκεφτείτε το http://essl.org/cgi-bin/eswd/eswd.cgi

 

27-10-2011: Το σύστημα Ποσειδών κατέγραψε στις 27-10-2011 6 το απόγευμα άνεμο και μέγιστο κύμα πάνω από το Βόρειο Αιγαίο περίπου 90 χλμ ανά ώρα και 3,5 μέτρα!!!

 

27-10-2011: Και κάτι άσχετο. Ας θυμηθούμε αύριο για ένα μόνο λεπτό αυτούς τους ξεκάλτσωτους, τους ξεπαγιασμένους και μερικές φορές άοπλους ήρωες που πέταξαν στη θάλασσα τους κοκορόφτερους. Άραγε, εμείς σήμερα θα κάναμε το ίδιο, ή θα ανεβάζαμε σε blog (καλή ώρα) ότι “Έρχονται οι Ιταλοί”
 


26-10-2011 Περιπτώσεις σαν αυτών των ημερών, η πρόγνωση της βροχής είναι πολύ δύσκολη καθότι απουσιάζουν παντελώς βαρομετρικά συστήματα που να την προκαλούν. Είναι καθαρά φαινόμενα τοπικού χαρακτήρα που μπορεί να εμφανιστούν στην κυριολεξία οπουδήποτε.
 

25-10-2011 Η γνώσεις της ημέρας: H κλίμακα Beaufort φέρει το όνομα της από τον Γάλλο Ναύαρχο Francis Beaufort (1774-1857). Χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν αφορά σε απόλυτες ταχύτητες ανέμου αλλά “περιγράφει” κυρίως την κατάσταση της θάλασσας, σχετικά με το πόσο κύμα έχει. Για αυτό τον λόγο. μπορούμε να λέμε 0 Beaufort, ενώ ο άνεμος δεν μπορεί ποτέ να έχει τιμή 0...Για περισσότερα, επισκεφτείτε τον ιστότοπο: http://en.wikipedia.org/wiki/Beaufort_scale.

 

10-10-2011: Το λεγόμενο δορυφορικό κανάλι της μικροφυσικής βασίζεται σε μια εργασία του Rosenfeld και Lensky (1998). Τα χρώματα που βλέπετε γίνονται απο τους συνδυασμούς της ανακλαστικότητας και απορρόφησης του ηλιακού φωτός σε διάφορα μήκη κύματος (για τους λιγότερο προχωρημένους, σκεφτείτε τα χρώματα του ουράνιου τόξου αντιπροσωπεύουν διαφορετικά μήκη κύματος...). Στην εικόνα που βλέπετε, όσο πιο κόκκινο τόσο πιο βαθύ το σύννεφο, όσο πιο πράσινο τόσο πιο πολύ μικροσκοπικό πάγο έχει (άρα και πιθανώς να αυξάνεται το ύψος του), και όσο πιο μπλε είναι τόσο πιο “κρύο” είναι άρα και πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα. Στη εικόνα μας π.χ. κρύο και πυκνά σύννεφα με κορυφές που αποτελείται από μεγάλα σωματίδια πάγου, εμφανίζονται κόκκινα. Σύννεφα με μικρά σωματίδια πάγου κοντά σε κορυφές τους φαίνονται πορτοκαλί. Η μέθοδος δεν εφαρμόζεται όταν ο Ήλιος δεν είναι παρόν...(γιατί άραγε...)

 

15-10-2011: Από τον καιρό του Σαββατοκύριακου, εντοπίστηκαν έντονα φαινόμενα που κυρίως συνοδεύτηκαν με σημαντικό ύψος βροχής, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Μπορείτε να επισκεφτείτε το http://essl.org/cgi-bin/eswd/eswd.cgi για περισσότερες πληροφορίες.
 


10-10-2011: Καιρός “αίθριος”. Μια τραγικά εκνευριστική λέξη. Γιατί μετεωρολογικές προγνώσεις χρησιμοποιούν τη λέξη “αίθριος” (δηλαδή καλός) όταν έξω έχει 40 βαθμούς, πραγματικά αρνούμαι να το καταλάβω. Είναι τουλάχιστον από ειρωνικό έως μαζοχιστικό....
 

 

 

 

Πηγές πληροφόρησης και έμπνευσης

 

http://lightningwizard.estofex.org/

http://poseidon.hcmr.gr

http://cirrus.meteo.noa.gr

http://hnms.gr

http://www.wunderground.com

http://www.metoffice.gov.uk

http://www.essl.org/ESWD/

http://www.flyingineurope.be/thunder_&_turbulence.htm http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/MSG/RGB/NATURALCOLOR/

http://www.meteoalarm.eu

http://photobucket.com