Ιερά Εξέταση

Τρίτη 31.01.2012

Του  Δρα. Θεμιστοκλή Χρόνη
 
Επιστρέφω σε κάτι επίκαιρο. Μα τον Δία, που θα έλεγαν και οι Γαλάτες, γιατί τόσο κρύο... Θα βγουν οι επαΐοντες στα καναλάκια του τρόμου και θα κράζουν: “Κλιματικές αλλαγές...σας τα λέγαμε εμείς αλλά δεν ακούγατε...”
Υπάρχει ένα μόνο πρόβλημα, και αυτό βάλλει κυρίως τη γιαγιά που δεν έχει ιδέα τι άσχετα τη σερβίρουν στις ειδήσεις κάθε βράδυ. “Κάνει κρύο παιδάκι μου...Γιατί τόσο κρύο...?”

 

Ο κυρ’ επαΐων παίρνει ύφος σκεπτικό, σαν εκείνο του Κωστή Παλαμά όταν σκέφτονταν “κάτι ήθελα να κάνω αλλά τι...”. Κοιτάζει τον δημοσιογράφο που του απευθύνει την ερώτηση: “Έχουμε λοιπόν ακραία καιρικά φαινόμενα, πείτε μας κύριε τάδε μου, τι πιστεύετε?” Εκείνος με βλέμμα γνωστικό και βαθύ γίνεται όλο και πιο πειστικός. Όπως τότε με τους καύσωνες στη Ρωσία (καλοκαίρι του 2010), με το που τον κάλεσαν στο δελτίο ειδήσεων, έχει το ραβασάκι στην τσέπη, αυτό που διαβάζει συνέχεια όταν του απευθύνουν την ερώτηση “Μα που πάει το Κλίμα?”

 

Ο επαΐων βήχει κανά δύο φορές ώστε να ακουστεί πιο εμφατικός. Το ραβασάκι το ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά. Είτε πρόκειται για κρύο, ζέστη σκόνη ή αλλεργίες, η απάντηση είναι η ίδια. “Κοιτάξτε, τα φαινόμενα αυτά όλο και θα εντείνονται. Η παρέμβαση του ανθρώπου είναι πέρα από κάθε όριο. Έχουμε αποδείξεις πως η Κλιματική Αλλαγή θα έχει πολύ έντονες επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα στη Χώρα μας”. Θέλει να πει “φέρτε μας και άλλα λεφτά να σας τη μελετήσουμε καλύτερα”, αλλά το υπονοεί με το βλέμμα του...Αυτό το βλέμμα που περιέχει όλες τις εξισώσεις που περιγράφουν το κλίμα, την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και των ωκεανών, τις άπειρες παρατηρήσεις...Ένα βλέμμα, μαζί με το εμφατικό βήξιμο, σου λέει. Εγώ τα ξέρω όλα. Εσείς τώρα με ακούτε και πρέπει να με πιστεύετε.

 

Επειδή αν δεν έχετε ακούσει τον παραπάνω διάλογο, θα τον ακούσετε σε κάποιο βραδινό show, από τώρα σας ενημερώνω ΓΙΑΤΙ το κρύο που μας δέρνει αυτές τις ημέρες...Η απάντηση είναι απλή: Μετεωρολογία. Έντονοι βοριάδες άνεμοι στα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας κατεβαίνουν ολοταχώς στα Βαλκάνια. Φτάνουν σε εμάς χωρίς πολύ υγρασία (τουλάχιστον για την ώρα που γράφεται το άρθρο - 31-12-2012) αφού έχουν ρίξει το πολύ το χιόνι βορειότερα...Επίσης το φαινόμενο της ταλάντωσης του Βόρειου Ατλαντικού (κείμενο που έχω γράψει εδώ και αρκετό καιρό) βάζει και αυτό το χεράκι του, καθότι βρίσκεται τους τελευταίους μήνες “κολλημένο” σε θετικές τιμές....

 

Επειδή λοιπόν στο Μετεωρολόγο βρίσκετε κείμενα με επώνυμο, αυθεντικά και πρωτότυπα αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένα μείνετε συντονισμένοι. Στα επόμενα άρθρα που θα αναρτήσω θα ξεκινήσουμε μια πορεία γνώσης και συμμόρφωσης σχετικά με τις “Σύγχρονες Κλιματικές Τάσεις”. Που ήμασταν, βρισκόμαστε και θα είμαστε σε μερικά χρόνια. Σαν πρόλογο σκεφτείτε ότι όσοι όλοι γράφουν θεωρίες προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, δεν πρόκειται να ζουν μετά από 100 χρόνια οπότε ρόμπες δεν θα γίνουν. Είναι γενικά εκ του ασφαλούς....