Τροπικός κυκλώνας Ιρίνα

Παρασκευή 02.03.2012

 

του Δρα. Θεμιστοκλή Χρόνη

Πολλαπλές καταιγίδες έπληξαν την περιοχή της Μαδαγασκάρης και το κανάλι της Μοζαμβίκης στις αρχές του 2012: Η τροπική καταιγίδα Dando στα μέσα Ιανουαρίου, ο τροπικός κυκλώνας Funso στα τέλη Ιανουαρίου, και ο τροπικός κυκλώνας Giovanna στα μέσα Φεβρουαρίου. Στο τέλος του Φεβρουαρίου, μια τέταρτη τροπική καταιγίδα γεννήθηκε. Η Ιρίνα ξεκίνησε ως τροπική καταιγίδα στις 29 Φεβρουαρίου. Μέχρι και την 1 Μάρτιου 1,η Ιρίνα είχε μέγιστη συνεχείς ανέμους 55 κόμβων (100 χιλιόμετρα ανά ώρα) με ριπές μέχρι 70 κόμβους (130 χιλιόμετρα ανά ώρα).

 


Η παρακάτω εικόνα αποτελείται από τις παρατηρήσεις τοτ ευρωπαικού γεωστατικού δορυφόρου METEOSAT. Η καταιγίδα φαίνεται να διαθέτει καλά αναπτυγμένο κέντρο που περιβάλλεται από μεγάλους σπειροειδείς βραχίονες νεφών. Τα σύννεφα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Μαδαγασκάρης.
Από τον Μάρτιο 1, το JTWC ανέφερε, Ιρίνα βρισκόταν περίπου 185 ναυτικά μίλια (345 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο και κινούταν προς νότο. Η καταιγίδα προβλέπεται να υιοθετήσει μια πορεία προς τα δυτικά πέρα από το κανάλι της Μοζαμβίκης τις επόμενες δύο μέρες.

 πηγές http://earthobservatory.nasa.gov/