Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Κλιματική Αλλαγή - Μέρος 1ο

Τρίτη 01.05.2012

του Δρα. Θεμιστοκλή Χρόνη

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Κλιματική Αλλαγή - Μέρος 1ο

 

Από την πρώτη γραμμή τονίζω ότι δεν θα λάβω επιστημονική θέση στο ζήτημα. Θα μιλήσω ΜΟΝΟ με γεγονότα και αριθμούς που είναι ευρέως αποδεκτοί. Εξάλλου υπάρχουν ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ επιστήμονες στον κόσμο που μπορούν να μιλήσουν ΥΠΕΥΘΥΝΑ και χωρίς κρυφές ατζέντες κλπ. Ο ένας από αυτούς θα βρίσκεται στην Κρήτη και στην έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή στον Ενυδρείο της Κρήτης - Θαλασσόκοσμος - ΕΛΚΕΘΕ την ερχόμενη εβδομάδα για διαλέξεις. Άρα αν κάποιος “σοφιστής των βραδινών δελτίων” προσπαθήσει να σας πείσει ποια είναι η αλήθεια, αλλάξτε κανάλι. Κοιτάξτε το σχετικό κείμενο που έγραψα πριν κάποιον καιρό.

Η Γη έχει θερμανθεί από το 1900, αλλά η αιτία είναι άγνωστη, είναι όμως το κέντρο της διαμάχης χιλιάδων επιστημόνων, η οποία έχει ξεκινήσει περίπου από το 1990. Σίγουρα δεν ζούμε τις θερμότερες μέρες που έχει δει αυτός ο πλανήτης. Υπάρχει σημαντική πρόσφατη διακύμανση της θερμοκρασίας στο γεωλογικό αρχείο (κυρίως από πυρήνες - δηλαδή δείγματα από πάγους στους πόλους). Βάσει των ίδιων αποδεικτικών στοιχείων, το διοξείδιο το άνθρακα δεν είναι στις υψηλότερες τιμές του μόνο για την περίοδο που υπάρχει ο άνθρωπος.

 

Η Γη έχει θερμανθεί περίπου 0,7 ° C κατά τα τελευταία 110 χρόνια. Περίπου το μισό αυτής της αύξησης πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1900 και 1945 και το υπόλοιπο μετά το 1945. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η αύξηση της θερμοκρασίας πριν από το 1945 δεν μπορεί να οφείλεται σε ανθρώπινες επιρροές, γιατί οι περισσότεροι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν συμβεί από το 1945 και μετά. Δεδομένου ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μετά το 1945 είναι με τον ίδιο ρυθμό με αυτό πριν την προαναφερθείσα χρονολογία, γίνεται ασαφές αν η θέρμανση οφείλεται στην ανθρώπινη επίδραση είτε σε απλά μια φυσική διαδικασία αυτορύθμισης του κλίματος.

 

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν 2 κατηγορίες επιστημόνων:
 

Οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι "αύξηση της θερμοκρασίας είναι κυρίως ανθρωπογενής» (δηλαδή της ανθρώπινης προέλευσης) προβάλλει κατ 'αρχάς την συσχέτιση της αύξησης του CO2 στην ατμόσφαιρα με την άνοδο της θερμοκρασίας κατά την ίδια περίοδο. Βασίζεται σε αριθμητικές προσομοιώσεις που δείχνουν ότι η διαρκής απελευθέρωση CO2 έχει αυτές τις συνέπειες. Παραδέχονται οτι τα μοντέλα δεν μπορεί να είναι “αλάνθαστα” αλλά όταν η πλειοψηφία τους δείχνει ξεκάθαρες ανοδικές τάσεις τις θερμοκρασίας τότε πρέπει κάτι να συμβαίνει.

 

 

Η άλλη κατηγορία αντιπροσωπεύει τους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η «αύξηση της θερμοκρασίας είναι ως επί το πλείστον φυσικά" επισημαίνουν ότι η (αριθμητική) συσχέτιση δεν είναι κατ 'ανάγκη η αιτία και αναφέρουν ότι και στο παρελθόν (π.χ. Medieval warming - Θερμή περίοδος κατά τον Μεσαίωνα, περίπου 1100 μ.Χ), είχε σημειωθεί αντίστοιχη θέρμανση, σίγουρα χωρίς την υπαιτιότητα του ανθρώπου. Αντίθετα μάλιστα, πιστεύουν ότι η θερμοκρασία είναι αυτή που ρυθμίζει το διοξείδιο του άνθρακα (λίγο πολύπλοκο να σας το εξηγήσω, αλλά έχει κυρίως να κάνει με τους ωκεανούς οι οποίοι είναι οι κύριοι “απορροφητήρες” του παγκόσμιου CO2). Επίσης τονίζουν ότι τα αριθμητικά μοντέλα δεν είναι αρκετά ακριβή ώστε να αναπαραστήσουν σωστά τα σύννεφα σε όλα τα επίπεδα της ατμόσφαιρας. Τα σύννεφα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγω στην ρύθμιση του κλίματος στον πλανήτη Γη γιατί απλά ελέγχουν το ποσό ενέργειας που “μπαίνει” και βγαίνει...Θα μπω σε βάθος και πιο πολλές λεπτομέρειες στα επόμενα κείμενα.