Ο καιρός της Τρίτης 07-08-2012

Κυριακή 05.08.2012

Από τον Δρα. Θεμιστοκλή Χρόνη


Για την Τρίτη (07-08-2012)


Πρόγνωση Ανέμου
Εντείνονται οι βοριάδες σε επίπεδο κλασσικού καλοκαιριάτικου μελτεμιού, όχι πάνω απο 6 και τοπικά 7 μποφόρ κυρίως στο νότιο ανατολικό Αιγαίο.
Το video που ακολουθεί αποτελεί την πρόγνωση υψηλής ανάλυσης του μοντέλου WRF ανά 6-ωρες για τους επιφανειακούς ανέμους πάνω από την Ευρώπη για τις επόμενες 144 ώρες.. Χρωματική κλίμακα στα δεξιά σας, η ημερομηνία στην οποία αντιστοιχεί η πρόγνωση πάνω δεξιά. Η χρωματική κλίμακα σε καφές υποδηλώνει γενικά νηνεμία ενώ προς το πράσινο και κόκκινο έντονες εντάσεις ανέμων (να θυμάστε το μποφόρ δεν αναφέρεται σε ταχύτητα ανέμου αλλά κατάσταση θάλασσας). Γενικά όμως απο 10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και πάνω αντιστοιχεί σε 5-άρι, και από 17 μέτρα ανα δευτερόλεπτο αντιστοιχεί σε 8 μποφόρ αντίστοιχα.
.

Πρόγνωση Ανέμου from themis on Vimeo.


.
Πρόγνωση Θερμοκρασίας
Σε επίπεδα καύσωνα με κάθε ώρα που περνάει τα πράγματα να χειροτερεύουν. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα βέβαια στο καμίνι αν αυτό αποτελεί παρηγοριά...
Το video που ακολουθεί αποτελεί την πρόγνωση υψηλής ανάλυσης του μοντέλου WRF ανά 6-ωρες για θερμοκρασία στα 850 hPa πάνω από την Ευρώπη για τις επόμενες 144 ώρες. Είναι η μεταβλητή που χρησιμοποιούν όλοι οι μετεωρολόγοι για την πρόγνωση της επιφανειακής θερμοκρασίας. Σε γενικές γραμμές αντιπροσωπεύει την θερμοκρασία αέριων μαζών στα 1500 μέτρα ύψος. Για να βρείτε την αντίστοιχη επιφανειακή προσθέστε περίπου 9 βαθμούς. Χρωματική κλίμακα στα δεξιά σας, η ημερομηνία στην οποία αντιστοιχεί η πρόγνωση πάνω δεξιά. Η χρωματική κλίμακα σε κόκκινο που αντιστοιχεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι άσπρες γραμμές είναι ισοϋψείς βαρομετρικής πίεσης επίσης στα 1500 μέτρα. Γενικά περιοχές με πιθανότητα κακοκαιρίας συνοδεύονται με το λατινικό γράμμα “L” δηλαδή “Low” ή αλλιώς “Χαμηλό”. Αντίθετα για το γράμμα “Η” δηλαδή το “Υψηλό” που συνοδεύεται από σταθερότητα στην ατμόσφαιρα.

Πρόγνωση Θερμοκρασίας from themis on Vimeo.


Πρόγνωση Υετού
Επιστροφή στις ανομβρίες...
Το video που ακολουθεί αποτελεί την πρόγνωση υψηλής ανάλυσης του μοντέλου WRF ανά 6-ωρες για την επιφανειακή βροχόπτωση πάνω από την Ευρώπη για τις επόμενες 144 ώρες.. Χρωματική κλίμακα στα δεξιά σας, η ημερομηνία στην οποία αντιστοιχεί η πρόγνωση πάνω δεξιά.

Πρόγνωση Υετού from themis on Vimeo.

Στον meteorologos.gr προσπαθούμε να σας δίνουμε τις πιο "φρέσκες" προγνώσεις και ανανεώνουμε τα video κάθε φορά που έχουμε νέα ενημέρωση...