Μεσογειακός Κυκλώνας

Τρίτη 04.09.2012

του Δρα. Θεμιστοκλή Χρόνη

 

Τελικά η κακοκαιρία πέρασε αρκετά ανοιχτά (δυτικά) οπότε είχαμε λίγους αέρηδες αλλά όχι σημαντική βροχόπτωση και άλλα παρατράγουδα. Πάντως ομολογώ πως ήταν εντυπωσιακό φαινόμενο δεν νομίζετε? 

 

Η πρόγνωση άλλαξε. Η έντονη ύφεση που πλήττει την δυτική Μεσόγειο μάλλον πρόκειται να μας επηρεάσει, τουλάχιστον ξώφαλτσα...Η τελευταία πρόγνωση δείχνει πως ο κυκλώνας περνά νότιο δυτικά της Πελοποννήσου όπου και περιμένουμε αρκετά μποφόρ, που πιθανώς να ξεπερνούν τοπικά και τα 10 (δείτε το video)
 

 

Δορυφορικό κανάλι σε υπέρυθρο και κανάλι υδρατμών. Παρατηρείτε τον στροβιλισμό των νεφών που υποδηλώνει κυκλογένεση η οποία απλά μόνο μοιάζει με τυφώνα, αλλά ο τρόπος δημιουργίας της είναι τεέιως διαφορετικός με τους τυφώνες που δημιουργούνται π.χ. στον Ατλαντικό

Κακοκαιρία με βροχές και μποφόρ στο Ιόνιο από τον κυκλώνα. from themis on Vimeo.

 

 

 

Το video που ακολουθεί αποτελεί την πρόγνωση υψηλής ανάλυσης του μοντέλου WRF ανά 6-ωρες για τους επιφανειακούς ανέμους πάνω από την Ευρώπη για τις επόμενες 144 ώρες.. Χρωματική κλίμακα στα δεξιά σας, η ημερομηνία στην οποία αντιστοιχεί η πρόγνωση πάνω δεξιά. Η χρωματική κλίμακα σε καφές υποδηλώνει γενικά νηνεμία ενώ προς το πράσινο και κόκκινο έντονες εντάσεις ανέμων (να θυμάστε το μποφόρ δεν αναφέρεται σε ταχύτητα ανέμου αλλά κατάσταση θάλασσας). Γενικά όμως απο 10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και πάνω αντιστοιχεί σε 5-άρι, και από 17 μέτρα ανα δευτερόλεπτο αντιστοιχεί σε 8 μποφόρ αντίστοιχα.
.
 

 

 

Πρόγνωση Ανέμου from themis on Vimeo.

 

 

 

 

 

Το video που ακολουθεί αποτελεί την πρόγνωση υψηλής ανάλυσης του μοντέλου WRF ανά 6-ωρες για την επιφανειακή βροχόπτωση πάνω από την Ευρώπη για τις επόμενες 144 ώρες.. Χρωματική κλίμακα στα δεξιά σας, η ημερομηνία στην οποία αντιστοιχεί η πρόγνωση πάνω δεξιά.
 

 

 

.

Πρόγνωση Υετού from themis on Vimeo.