Αποψίλωσης το ανάγνωσμα

Τετάρτη 26.09.2012

του Δρα. Θεμιστοκλή Χρόνη

 

Η αποψίλωση των δασών είναι η αφαίρεση δέντρων, και η γη που απέμεινε μετατρέπεται στη συνέχεια σε οποιαδήποτε άλλη χρήση. Περίπου τα μισά από τα παγκόσμια δάση θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2011, η πλειοψηφία των οποίων, μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών.
Τα δάση έχουν την μοναδική ιδιότητα να αποτελούν μια φυσική μηχανή ανακύκλωσης. Λαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, και μέσω της φωτοσύνθεσης φτιάχνουν σάκχαρα, νερό και οξυγόνο από το οποίο ζούν πολλοί οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου). Όταν γερνούν, οι κορμοί τους γίνονται καύσιμα αλλά αν θαφτούν κάτω από τη Γη, και κάτω απο ειδικές συνθήκες παράγεται φυσικό κάρβουνο.

 

Η αποψίλωση των δασών συμβαίνει για πολλούς λόγους: τα δέντρα ή τα παράγωγα που χρησιμοποιούνται ως κάρβουνο, ή που πωλούνται, για τα καύσιμα ή το ξύλο, ενώ εκκαθαρίζονται γη χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος ή χτίσιμο οικισμών. Η αποψίλωση έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο για να στερήσει από έναν εχθρό της κάλυψης για τις δυνάμεις του και, επίσης, ζωτικής σημασίας πόρους. Η αφαίρεση των δέντρων χωρίς επαρκή αναδάσωσης έχει οδηγήσει σε προβλήματα σχετικά με απώλεια της βιοποικιλότητας και τον κύκλο του νερού (π.χ. ξηρασία). Επιπλέον έχει αρνητικές επιπτώσεις στην φυσική εναποθήκευση (biosequestration) του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα.

 

Δύο χώρες - Βραζιλία και η Ινδονησία - όπου και παράγονται τα υψηλότερα επίπεδα εκπομπών, αντιπροσωπεύοντας και το 55 τοις εκατό της αποψίλωση των τροπικών δασών. Η μελέτη του Winrock είναι η πρώτη μελέτη που συγκρίνει τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την αποψίλωση των τροπικών δασών με χρήση δορυφορικών δεδομένων, αντί με τις μέχρι τώρα μεθόδους που απλά χρησιμοποιούσαν ένα απλό πίνακα μοντέλων λογιστικής. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει μια πολύ πιο λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων και των αποδόσεων που θα χρησιμεύσει ως ένα καλύτερο σημείο αναφοράς για την παρακολούθηση της παγκόσμιας προόδου σχετικά με τη μείωση των εκπομπών στο μέλλον. Ατομική αριθμούς των εκπομπών υπολογίστηκαν για κάθε χώρα, μαζί με μια σειρά στατιστικών στοιχείων αβεβαιότητας.
"Αυτή η λεπτομερής εκτίμηση των εκπομπών δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τους δορυφόρους της NASA. Αυτή η τεχνολογία μας βοήθησε να ποσοτικοποιήσουμε την αλλαγή στην δενδροκάλυψη αλλά και τις αλλαγές των δασικών αποθεμάτων άνθρακα", δήλωσε ο Δρ. Saatchi ένας από τους συγγραφείς της εν λόγω εργασίας. «Η σχετική συμβολή της αποψίλωσης στις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πιθανότατα θα συνεχίσει να μειώνεται μέσα στο χρόνο καθώς οι εκπομπές από άλλους τομείς παρουσιάζει άνοδο, αλλά η απώλεια του εκατομμύρια εκτάρια δάσους ετησίως, παραμένει σίγουρα σημαντική", δήλωσε ο κύριος Lotsch, μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία χρηματοδοτεί την ερευνητική προσπάθεια. Παρόμοιες μελέτες επικεντρώνονται σε παρόμοια θέματα όπως η προώθηση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας η διατήρηση βασικών λειτουργιών του δάσους, η ρύθμιση των υδάτων ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο κτλ ."